Jdi na obsah Jdi na menu
 


ÚVODEM O ANDULKÁCH

23. 5. 2010


 

 

 

 

gfgg

 

 

Třída:     ptáci

Řád:       papoušci

Čeleď:   papoušovití

Rod:       papoušek vlnkovaný

Popis: - obývá teplé, suché a otevřené krajiny v okolí lidských sídel v Austrálii
              - dorůstá délky asi
18 cm (z toho cca 7 cm měří ocas)
              - dosahuje hmotnosti

26 – 40 gramů
              - samička snáší průměrně 4 – 6 vajec
              - mláďata se líhnou po 17 – 18 dnech. Mladé vylétají po 35 dnech z hnízdní budky
              - kroužkují se kroužkem o rozměru
4,2 mm.
              - dožívají se věku 10 až 14 let.

 

 

 

 

Andulka vlnkovaná - latinsky ( Melopsittacus undulatus), původní český název papoušek vlnkovaný - je malý papoušek původem z Austrálie. Díky svojí hravé roztomilé povaze a krásnému zbarvení patří mezi nejoblíbenější chované papoušky.

Latinské slovo "Melopsittacus" znamená "zpěvný papoušek", "undulatus" znamená "vlnkovaný".

V přírodě obývají andulky téměř celou Austrálii . Je to společenský tvoreček a proto žije v početných hejnech přibližně okolo 20-50 jedinců.V těchto hejnech si papoušci vyhledávají svého celoživotního partnera. Jsou velmiinteligentní a zvědaví.

Přes den jsou ve svém přirozeném okolí téměř nepozorovatelní. Pomáhá jim k tomu jejich zbarvení a chování.Přes den jsou andulky skoro úplně potichu, nevystavují se tak svým nepřátelům a zároveňzbytečným zpěvem neplýtvají energií a šetří si drahocenné tekutiny v těle. Andulka je asi 18 cm velká a váží okolo 26 - 29 gramů. Dožívá se až 10 let.

Životní podmínky v Austrálii jsou velmi tvrdé. Teplota

přes den stoupá až k +45°C a v noci naopak prudce klesá až -4°C.

 

 

 

 

Andulky se dokážou s těmito teplotními výkyvy poměrně dobře vyrovnat. Díky podnebí je v Austrálii velký nedostatek vody. Ve zvláštních případech dokážou andulka přežít bez vody až 25 dnů. V obzvláště suchých obdobích si pomáhají andulky tím, že získávají vodu z ranní rosy na rostlinách

, která vzniká změnou teploty. Většinou se andulky zdržují poblíž vodních zdrojů.

Pokud je v okolí dostatek vody, tak andulky na rozdíl od ostatních

papoušků pijí pravidelně přibližně co 3 hodiny. Potravu hledají
andulky převážně na zemi. Živí se sběrem semínek z různých bylin a trav. Protože je těchto trav nedostatek jsou nuceny vyhledávat potravu v širokém okolí.  Přelétávají na velké vzdálenosti (až stovky kilometrů) než najdou nové zelené pastviny s dostatkem potravy.

 

 

 
 

 

Fotoalbum



Archiv

Kalendář
<< březen / 2017 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 58069
Měsíc: 461
Den: 9

 
 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA